diumenge, 30 de març del 2014

Teoría-Tema 6

TEMA 6
EINES DE LA WEB 2.0: CLOUD COMPUTING

1. Computació en el núvol.

  • El núvol és el terme per a designar als ordinadors en xarxa que distribueixen capacitat de processament, aplicacions i grans sistemes a moltes màquines.
  • Les aplicacipns basades en tecnologia núvol no funcionen en un sol ordinador, sinó que es difonen per tot un cluster distribuït, utilitzant espai d'emmagatzematge i recursos informàtics de tantes màquines.
La tecnologia és un fum d'ordinadors que tenen una quantitat de recursos que s'encarreguen de distribuir una quantitat d'informació a la gent que la sol·licita. La computació en el núvol a quasi qualsevol persona fer ús d'eines que poden ajustar-se a la seua demanda i pot servir tants usuaris com es desitge.

El terme núvol vol dir que ja no tenim la informació en els ordinadors. Amb la tecnologia núvol hi ha molts ordinadors que fan una distribució de recursos.


Els serveis de computació en xarxa tenen tres nivell:

  1. Nivell 1: Aplicacions que tenen una sola funció a les quals normalment s'accedeix mitjançant un navegador Web. Per exemple Gmail. Accedim directament a una pàgina web.
  2. Nivell 2: Ofereix la infraestructura sobre la qual es fabriquen i funcionen aquestes aplicacions. Per exemple App Engine. T'ofereix l'entorn per a construir una aplicació.
  3. Nivell 3: Són els que ofereixen recursos purament informàtics sense una plataforma de desenvolupament. GoGrid, Elastic Compute Cloud. 

2. Avantatges del Cloud Computing.
  • En el núvol es consumeix solament l'energia necessària, la qual cosa contribueix a l'ús eficient de l'energia. Solament es consumeix el tema o el que vulguem utilitzar.
  • No eixisteix la caiguda del servidor, perquè sempre hi ha algú controlant-la, de manera que no cal esperar al fet que vinga el personal a arreglar-ho. No hi ha un sol servidor. Hi ha un conjunt de gent que controla la informació.
  • Les actualitzacions són automàtiques i es conserven totes les personalitzacions que hàgim introduït.
  • Es pot començar a treballar ràpidament en qualsevol aplicació.
  • Es pot prescindir d'instal·lar qualsevol tipus de maquinari i per tant requereix molt menys inversió. En el món de l'educació aquesta és una dada a tindre en compte. No requereix una inversió gran ja que no necessitem un processador o un sistema operatiu específic.
  • Les infraestructures utilitzades tenen una major capacitat d'adaptació, de recuperació de desastres completa i reducció al mínim dels temps d'inactivitat.

3. Desantatges del Cloud Computing.
  • La disponibilitat d'aplicacions depèn de la disponibilitat d'accés a Internet. Si no tenim xarxa no podem accedir a aquestes aplicacions.
  • Tots els treballs i dades de l'usuari estan en el núvol, de manera que si hi haguera algun problema en les empreses que proporcionen aquestos serveis es pot posar en perill la seguretat dels nostres materials.
  • L'usuari no disposa de còpies de seguretat, com podia tenir-les quan el programari que utilitzava podia estar instal·lat.

4. Tipus de núvols.
  • Els núvols públics. Són les que estan manejades per altres persones i alberguen el treball de molts clients; els sistemes d'emmagatzematge són comuns, i els servidors, la xarxa i els discos, també els serveis que són gratuïts solen estar situats en aquest tipus de núvols.
  • Els núvols privats. Són la millor opció per a les empreses o organitzacions que volen tenir un servei propi amb les aplicacions de que desitgen, a mesura de les seues necessitats. Són els propietaris del servidor, disc.
  • Els núvols híbrids. Són una combinació de les anteriors. Disposa d'una infraestructura privada però al seu torn es poden manejar aplicacions en l'espai del núvol públic.


5. Aplicacions educatives del núvol.

Google Docs. Per a l'elaboració compartida de documents, fulls de càlcul, presentacions, etc.

Dropbox. Permet als usuaris deixar qualsevol arxiu en una carpeta designada. Aquest arxiu és sincronitzat en el núvol i en tots els altres ordinadors del client. Té suport per a historial de revisions, de manera que els arxius esborrats poden ser recuperats.

Amb dues aplicacions proporcionen ordinadors virtuals a estudiants i personal sense necessitat que cada persona posseeixi un ordinador portàtil o de taula. Solament és necessari un navegador i accés a Internet per disposar d'emmagatzematge i recursos il·limitats.

Les eines i aplicacions que podem utilitzar en el núvol, a més d'accessibles, són moltes vegades gratuites o molt econòmiques. Les institucions d'ensenyament comencen a aprofitar aquestes aplicacions prefabricades en núvols dinàmics en constant expansió que permeten als usuaris finals realitzar tasques per a les que tradicionalment es requerien llicències, intalació i manteniment de paquets de software individuals.

La baixada de preus en els nous dispositius ha de tindre un clar reflex en la seua utilització educativa. Tots els plans de les autoritats educatives sobre l'escola 2.0. que en questos moments difícils de l'economia s'estan congelant poden rebre una mica de calor amb aquestes propostes.

Les aplicacions basades en tecnologia núvol ja s'utilitzen en educació primària i secundària per a proporcionar ordinadors virtuals a estudiants i personal docent sense necessitat de que cada persona posseeixi un ordinador portàtil o de mesa d'última generació; solament és necessari l'accés a Internet i la utilització d'un navegador per a disposar d'un emmagatzem de dades virtualment limitat i de programes de tots els tipus.


Aportacions/Ampliació


1. Computació en el núvol.

La computació en el núvol és un sistema informàtic basat en Internet i centres de dades remots per a gestionar serveis d'informació i aplicacions. La computació en núvol permet que els consumidors i les empreses gestionen arxius i utilitzen aplicacions sense necessitat d'insta·lar-les en qualsevol computadora amb accés a Internet. 

Aquesta tecnologia ofereix un ús molt més eficient de recursos, com emmagatzemament, memòria, procesament i ample de banda, al proveir solament els recursos necessaris en cada moment. El terme núvol s'utilitza com a una metàfora d'Internet, i s'origina en el núvol utilitzat per a representar Internet en els diagrames de xara com a una abstracció de la infraestructura que representa.

Una altra definició de Computació en el núvol és que és un model o paradigma per a la utilització dels recursos informàtics, que està completament basat en Internet. Dits recursos resideixen en servidors remots, de manera que l'usuari pot accedir a ells des de qualsevol lloc del món, sempre que compte amb un navegador i una connexió a Internet.



    2. Avantatges del Cloud Computing.

    • Reducció de costos: Productes gratuïts o pagaments mensuals fixos per utilització, sense costos adicionals, donat que no s'ha d'invertir en una gran infraestructura, ni en llicències i també hardwares ni softwares. Aquesta opció és més econòmica
    • Major rapidesa en el treball al estar basat en web.
    • Seguretat: Les dades sempre estan segurs.
    • No hi ha necessitats de posseir una gran capacitat d'emmagatzemament.
    • Informació a temps real: Tant tú com els teus col·laboradors podreu accedir a la informació des de qualsevol lloc, el que afavoreix el teletreball, que permet estalviar en espai d'oficina i, per tant, en el compte energètic de la Pyme.
    • Focalització: La tecnologia en el núvol permeteix, sobretot a les empreses, centrar-se en el seu negoci principal i evitar tindre que fer una alta inversió en tecnologia, d'aquesta manera, focalitzar tots els esforços en el més important: infraestructua i capital humà.
    • Accés a tota la informació.
    • Accés remot: Estigues on estigues pots tindre accés a tota la informació, a més si comparteixes arxius o informació amb més gent no has de veure't obligat a accedir des d'un punt.
    • Ecologia: A l'estalviar en hardaware i en energia disminueix l'ús de recursos i components que en un futur poden ser perjudicials per al medi ambient.


    3. Desavantatges del Cloud Computing.
    • Seguretat: S'ha de tindre molta cura amb la utiltizació de la informació per a evitar que les dades siguen robats per hackers o extraviats en forats de seguretat.
    • Connectivitat: La velocitat d'accés a la informació i la disponibilitat de les aplicacions depenen de la velocitat de la connexió a Internet. Sense accés a Internet no hi ha Cloud Computing y aquest servici es pot caure en qualsevol moment per diversos factors.
    • Privacitat: Dades confidencials i sensibles com plans de mercadeo, llançaments de productes, informació personal d'empleats, dades financiers poden quedar en mans de tercers si no es tenen les mesures preventives.
    • Algunes vegades pot ser massa lent. Fins i tot amb una connexió ràpida, les aplicacions basades en web segurament seran més lentes que aplicacions similars instal·lades en el teu ordinador d'escritori.
    • Comunicacions: Existeix certa dependència del proveïdor de comunicacions de la nostra empresa: necessitem una connexió ràpida, segura i un línia de BackUp amb altre proveïdor.
    • Virtualització: Depenent del sector i del tipus d'empresa que tinguem, tenim que comprovar que tot el software que necessitem es susceptible de ser virtualitzat i pujat al núvol, les seues connexions amb ports directes.

    4. Tipus de núvols.
    • Els núvols públics. Els serveis que ofereixen es troben en servidors externs a l'usuari, podent tindre accés a les aplicacions de forma fratuïta o de pagament. S'utilitzen per terceres parts, i els treballs de molts clients poden estar barrejats en els servidors, els sistemes d'emmagatzemament i altres infraestructures del núvol. 
             Els usuaris finals no coneixen què treballs d'altres clients poden estar corrent en el mateix servidor,                xarxa, discs com els seus propis. L'avantatge més clar dels núvols és la capacitat de processament i              emmagatzemament sense intal·lar màquines localment, pel que no té una inversió inicial o gast de                    manteniment en aquest sentit, si no es paga per l'ús.

            La càrrega operacional i la seguretat de les dades recau íntegrament sobre el proveïdor del hardware i           software, degut a això, el risc per l'adopció d'una nova tecnologia és prou baix.

    • Els núvols privats. Les plataformes es troben dins de les instal·lacions de l'usuari de la mateixa i no sol oferir serveis a tercers. Són una bona opció per a les companyies que necessiten gran protecció de dades i edicions a nivell de servei.
              Com avantatge d'aquest tipus de núvols, és la localització de les dades dins de la pròpia empresa, el             que comporta a una major seguretat d'aquestos, corrent a càrrec del sistema d'informació que                       s'utilitze. Fins i tot serà més fàcil integrar aquestos serveis amb altres sistemes propis.

             Com inconvenient es troba la inversió incial en infraestructura física, sistemes de virtualització, ample              de banda i seguretat, sense oblidar el gast de manteniment que requereix.

    • Els núvols híbrids combinen els models de núvols públics i privats. Açò permet a una empresa mantenir el control de les seues principials aplicacions, al temps d'aprofitar el Cloud Computing en els llocs on tinga sentit.
             Els núvols híbrids ofereixen la promesa de l'escalat aprovisionada externament, en demanda, però                  afegeixen la complexitat de determinar com distribuir les aplicacions a través d'aquestos ambients                  diferents.


    5. Aplicacions educatives del núvol.

    En els últims anys Internet ha sofert una revolució amb l'aparició de la web 2.0. o la web social. S'està ante un nou paradigma causant de la proliferació de tecnologies participatives i col·laboratives com blogs, wikis, CMS, xarxes socials, etc. Aquestos nous recursos també han començat  a utilitzar-se a nivell educatiu.

    Si s'analitza el ranking de les cent eines tecnològiques més utilitzades per a l'aprenentatge en l'any 2009, segons C$LPT ResourceCentre (2009), es por veure, que la majoria són tecnologies 2.0. o col·laboratives: Twitter, Delicious, Youtube, Google Reader, Google Docs, Wordpress, Slideshare, Google Search, etc.

    El model Cloud Computing permetria el desenvolupament d'ambients d'aprenentatge virtual, plataformes electròniques que puguen ser usades per a proveir seguiment de cursos i millorar els components on-line del procés educatiu.

    A continuació us deixe uns vídeos sobre el Cloud Computing:





    ·    

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada